Kürtaj (Gebelik Sonlandırma)

Kürtaj; istenmeyen veya normal seyrinde gitmeyen gebeliğin özel yöntemlerle sonlandırılma işlemidir.  Halk arasında tıbbi tahliye, bebek aldırmak, çocuk aldırmak, gebelik sonlandırma, kürtaj, kürtaj olmak diye bilinen, jinekologların en sık yaptığı operasyonlardan biridir. Kürtaj işlemi yasal olarak ülkemizde 10 haftaya kadar  yapılmaktadır.

Kısa süreli genel ve ya lokal anestezi ile  hastalarımıza, ağrı, acı hissettirmeden, vakum ile aspirasyon yöntemiyle, mümkün olduğu kadar  rahim  içine zarar vermeden  sağlıklı, steril şartlarda ve uygun tekniklerle, yaklaşık 5-10 dakikada  yapılan bir operasyondur. Kürtaj işleminde sonra rahim içi gelişebilecek bir enfeksiyondan korunmak için önleyici bir antibiotik tedavisi verilir. Kan uyuşmazlığı olan çiftlerde, uyuşmazlık için anti D uyuşmazlık iğnesi yapılır.

Operasyondan hiçbir sıkıntı yaşamadan taburcu işlemi yapılır. Kürtaj sonrası adet tarzında bir kanama, en fazla adet sancısı şeklinde bir ağrı olabilmektedir. Rahim içine müdahale edildiği için kürtaj olunan ilk ay içinde düzensiz  kanamalar olabilir. Bir  ay sonra tekrar adet görülecek ve her zamanki adet düzeni devam edecektir. Operasyon sonrası hasta günlük sosyal  hayatına devam edebilmektedir.

Birkaç kez kürtaj olmak zorunda kalan birçok kadın sıkıntısız olarak gebe kalıp bebek sahibi olabilmektedir.

Kürtajdan sonra hemen tekrar gebe kalınabilir, bu yüzden gebelik istenmiyor ise korunma yöntemleri uygulanmalıdır.

Kürtaj bir kısırlık sebebi değildir. Birçok kez kürtaj olmuş kadın tekrar gebe kalabilir, çocuk sahibi olmak istediklerinde bunu sağlayabilirler.

Halk arasındaki yanlış bilinen ve kadınların korkmasına sebep olan yanlış bir bilgi de ilk gebeliğin kürtaj ile sonlandırılmasından sonra tekrar gebe kalınamayacağıdır. Böyle bir durum söz konusu değildir.